De voorgangers

Periode: 1904 - 1910

Ende Desespereert Nimmer (E.D.N.)

De eerste wortelen van de club zijn onder andere terug te vinden in de Zwolse wijk Assendorp. In het jaar 1904 werd hier AVC, staande voor Assendorper Voetbal Club, opgericht.

Het speelterrein was het Assendorperland, wat later het Assendorperplein werd. Het speelveld in die tijd had geen lijnen, dat werd gezien als een luxe die men zich niet permitteerde. In plaats hiervan werden kleine greppeltjes gegraven om aan te tonen waar het veld ophield. Doelpalen had het veld evenmin, deze kwamen pas een paar maanden later.

Een kampioenswedstrijd, uitgerekend tegen P.H. (zie volgende alinea), werd met 3-1 verloren. De promotie van de stadsgenoot naar de 2e klasse N.V.B. kostte Volharding, zoals de club ondertussen was gaan heten, veel leden. Op een gegeven moment bleven er nog maar een paar leden over en zo werd er aangedrongen op een nieuwe club. Deze kwam er ook en kreeg de naam Sallandia. Toch bleef de club sukkelen en dit werd verweten aan de naam van de club. Sallandia werd daarom omgedoopt tot Ende Desespereert Nimmer.

 

Prins Hendrik (P.H.)

Twee jaar na de oprichting van AVC werd in 1906 de voetbalclub Prins Hendrik opgericht. Op 1 april 1906 in café De Bruinvisch welteverstaan. Het Bleekien, een terrein achter Theetuin Thijssen waar op de speelweide net doelpalen zijn geplaatst, werd de plek waar de club haar wedstrijden speelde. De terreinhuur bedroeg destijds f 25.- en de lijnen werden gekalkt door de spelers zelf. De theetuin uit de tijd is helaas verloren gegaan, maar de iconische theekoepel staat er nog steeds. De gemeente Zwolle heeft deze koepel in de loop daar jaren ook bestempeld als gemeentemonument.

Elk jaar organiseerde de club zogenaamde seriewedstrijden, waar zelfs grote clubs als Tubantia en Robur et Velocitas aan meededen. Op sportief gebied ging het echter steeds minder. Na de eerdergenoemde kampioenswedstrijd tegen Volharding bungelde de club constant in de onderste regionen van de 2e klasse N.V.B.

De twaalf leden van Prins Hendrik zochten hierom contact met de leden van Ende Desespereert Nimmer. Dit lukte en zo kon het onderhandelen voor een fusie beginnen…

Wetenswaardigheden

Speelterreinen

P.H.: Het Bleekien (terrein bij Theetuin Thijssen)

E.D.N.: Assendorperland – ’t Veen – Bierton – Roseboom – Hanekamp

Bekende namen/spelers

P.H.: M. Spits, W. Wolf, W. Ziesel, P. Nekkers, A. Blom, G. de Groot en N. Geertsma.

E.D.N. Liebregt, gebroeders Brandhof, Nieuwhof, J. van Breemen, T. Korpershoek en S. de Rooij.

Clublied P.H. (gemaakt door Dhr. Geertsema):