Shirts

Onderstaand enkele
shirts uit het archief

Wedstrijdshirts

Seizoen 1957-1958

Een origineel wedstrijdshirt uit de eind jaren ’50. Volgens de oud-speler het shirt dat hij in het seizoen 1957-1958 droeg in de A1 van PEC.

Zoals gebruikelijk in deze tijd hadden de shirts geen rugnummer. Het shirt is daarnaast van het – inmiddels niet meer bestaande – merk Temzo Sportswear.

Shirt jaren 50 - Achterkant

Zwolle 750 jaar

Ter gelegenheid van het 750 jarig stadsjubileum van Zwolle speelde PEC op 9 augustus 1980 een wedstrijd tegen Ipswich Town. Uiteindelijk zou de wedstrijd met 5-3 in het voordeel van de Engelsen eindigen.

Speciaal voor deze wedstrijd speelde PEC Zwolle in een uniek shirt. Zo waren zowel een ‘sponsor’ op de borst als spelersnamen achterop iets wat nog niet eerder was voorgekomen en enkel voor deze jubileumwedstrijd werd gebruikt. 

Zwolle 750 jaar - Voorkant

Dit shirt is gedragen door Klaas Drost

Zwolle 750 jaar - Achterkant

Dr Schupp

Tijdens zowel het seizoen 1982-1983 als 1983-1984 speelde PEC Zwolle met twee verschillende type Adidas shirts. Het meest gebruikte shirt is zoals die op de elftalfoto’s te zien is. Echter werd er ook enkel wedstrijden gespeeld in het type shirts zoals hier is afgebeeld. De bekendste wedstrijd die hierin gespeeld is, is de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Feyenoord; oftewel de laatste wedstrijd van Johan Cruijff als profvoetballer.

Dr Schupp - Voorkant

Zoals gebruikelijk in die tijd was het rugnummer gebonden aan de positie in het veld. Wat aan de hand van beeldmateriaal is vastgesteld is dat tijdens het seizoen 1982-1983 het desbetreffende shirt is gedragen door Cees van Kooten en in het seizoen 1983-1984 door Rini van Roon.

Voorbereiding 1986-1987

Ter voorbereiding op het seizoen ’86-’87 verbleef de selectie in het Drentse Norg. Als bedankje voor het goede verblijf werd deze lijst na afloop van de voorbereiding geschonken aan Hotel Karsten.

Wie het shirt gedragen heeft is niet met zekerheid te zeggen, maar aan de foto’s te zien gaat het hoogstwaarschijnlijk om Wilco van Buuren.

Shirt 1986-1987

Reserve- en stafshirt

Dit type shirt werd in het seizoen 1986-1987 gebruikt als reserveshirt. Daarnaast werd het, zoals op de elftalfoto te zien is,  ook gebruikt door leden van de technische staf.

PEC Zwolle 82 - Voorkant

Dit shirt is gebruikt als wedstrijdshirt, maar helaas is het rugnummer er vanaf gehaald. Hierdoor is niet meer te achterhalen wie het shirt gedragen heeft. Daarnaast is de tekst ‘PEC Zwolle ’82’ over Super Cracks als sponsor heen genaaid, zo is te zien als het shirt binnenste buiten wordt gehaald. Reden hiervoor is bij mij onbekend…

Keepersshirt

Dit type shirt werd onder andere gebruikt tijdens het trainingskamp in Kameroen. De tekst “PEC Zwolle ’82” zat toen echter niet op het shirt. Deze zal net zoals bij bovenstaand shirt rond 1986-1987 toegevoegd zijn.

Keepersshirt voorkant

Er zit helaas geen rugnummer (meer) op het shirt. Of die er ooit wel op heeft gezeten durf ik niet met zekerheid te zeggen…

Keepersshirt achterkant

Seizoen 1987-1988

Wedstrijdshirt uit het seizoen 1987-1988. Dit shirt werd na de memorabele salonremise tegen Volendam het publiek ingegooid. 

Super Cracks - Voorkant

Het shirt is gedragen door middenvelder en tevens aanvoerder Alex Booij.

Overige shirts

Shirt FC Vlaardingen

Dit shirt is afkomstig uit de kampioenswedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Vlaardingen ’74 op 15 mei 1978. Uiteindelijk wist PEC Zwolle de wedstrijd met 3-1 te winnen en zo voor het eerst in de clubgeschiedenis te promoveren naar de Eredivisie.

FC Vlaardingen shirt voorkant

Dit shirt is – afgaande op het programmaboekje van die dag – gedragen door Danny Molendijk. Hij scoorde als invaller vlak voor tijd de eretreffer voor Vlaardingen.

Retroshirt

Retroshirt met het tenue uit de jaren ’70 als inspiratie uitgebracht door Copa.

Retro - Voorkant

Van dit type shirt zijn  twee versies uitgebracht, waarbij de eerste uit werd gebracht in 1983. Dit is de latere versie, maar een exact jaartal is niet bekend.

Retro - Achterkant

Dr Schupp fanshirt

Fanshirt met het oude logo en de iconische Dr Schupp sponsoring erop gedrukt.

Dr Schupp fanshirt - Voorkant

Deze shirts, die in kindermaten werden uitgegeven, konden in de jaren ’80 gespaard worden. Zo werd van elke Eredivisieclub een shirtje met de clubkleur, sponsoring en logo van dat seizoen uitegegeven.

Overige kleding

Trainingsvest

Een trainingsvest uit het seizoen 1987-1988, welke hoogstwaarschijnlijk is gedragen door Wilco van Buuren. Hij speelde in die tijd namelijk met rugnummer vier.

Trainingsvest - Voorkant

Net zoals bij het eerder weergegeven rode reserveshirt is op de achterkant PEC Zwolle ’82 over Super Cracks heen genaaid.

Trainingsvest - Achterkant

Sokken

Oude sokken afkomstig van Klaas Drost. Deze sokken werden gebruikt voor het thuistenue.

Oude sokken afkomstig van Klaas Drost. Deze sokken werden gebruikt voor het uittenue.

Sokken uittenue