Chris Riemens

Interviewdatum: 27 augustus 2018

De voetballende postbode

In de presentatiegidsen van weleer staat hij beschreven als een technisch zeer vaardige, razendsnelle en behendige rechterspits die soms op verbluffende wijze zijn tegenstanders uitspeelt. We hebben het over Chris Riemens. De uit Zeeland komende aanvaller werd door Roda JC ontdekt bij vv Serooskerke, waarna een veelbelovende carrière in het profvoetbal maar van korte duur bleek te zijn.

 

Riemens trok na twee jaar al zijn conclusies over een profcarrière. “In Limburg heb ik nooit kunnen aarden. Daarom dacht ik er ook al over na om weer terug te gaan naar Zeeland. Het was dat mijn toenmalige trainer Bert Jacobs goed bevriend was met PEC Zwolle trainer Fritz Korbach, waardoor Korbach op aanwijzing van Jacobs mij naar Zwolle haalde.”

 

Op de periode in Zwolle wordt tweeslachtig teruggekeken. “Ik realiseer me nu pas dat er vroeger geen topsport bestaan was. Tegenwoordig worden de spelers omgeven door zaakwaarnemers, maar wij moesten ons zelf zien te redden. Zelf kom ik van de boerderij en dat is een heel ander leven als in het profvoetbal, mijn ouders vonden het allemaal wel prima, dus vanuit de familie kreeg ik ook weinig begeleiding. Ik had toen vooral behoefte aan mental coaching, maar dat was nog niet aan de orde. Toch kijk ik met een goed gevoel terug op een heel gezellige tijd. De trainingskampen, de sfeer in de groep onder Fritz Korbach en de winstpartijen tegen grote ploegen waren erg mooie momenten. Ook naast het voetbal trokken we veel met elkaar op. In Zwolle heb ik erg veel geleerd en heb ik mij als persoon kunnen ontwikkelen.”

 

Het seizoen 1983-1984, waarin Riemens begon als semi-prof, zou het laatste seizoen worden als profvoetballer. “De club moest omhoog, daarom werden grote namen als Cees van Kooten, Piet Schrijvers en Johnny Rep aangetrokken. Zelf vond ik het best redelijk gaan, maar toch kwam Rep om mijn plek te spelen. Doordat ik semi-prof werd moest ik opzoek naar een tweede baan. Van jongs af aan wilde ik al postbode worden en dat kon gerealiseerd worden. Daarom werd ik naast voetballer van PEC ook postbode in Lelystad. Achteraf was dit geen goede combinatie. Door het vroege opstaan en het vele bewegen, kwam ik vermoeid aan op de trainingen en herstelde ik ook minder snel van blessures.“

 

Na zijn profcarrière ging Riemens voetballen bij Eersteklasser Flevo Boys uit Emmeloord. “Tijdens mijn eerste seizoen in Flevoland werd ik nog gepolst door Co Adriaanse. Hij was de nieuwe trainer van PEC Zwolle ’82 geworden en vroeg of ik weer naar Zwolle wilde komen. Op dat moment had ik net mijn draai gevonden met werk in combinatie met sport. Deze combinatie beviel me dusdanig goed dat ik het geen moeilijke keuze vond om het niet te doen.” Na twee jaar bij Flevo Boys te hebben gespeeld vertrok hij naar SC Genemuiden. Tijdens de periode in Genemuiden werd er nog een kampioenschap van de zaterdag Eerste klasse C gevierd, maar na vier jaar besloot Riemens zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. “Nadat ik was gestopt met voetbal haalde ik mijn trainersdiploma. Zo ben ik naast jeugdtrainer van Genemuiden ook nog 15 jaar trainer geweest bij clubs uit de regio. Dit heb ik heel lang gecombineerd met mijn baan als postbode, wat ik ruim 25 jaar ben geweest. Tegenwoordig ben ik jeugd coördinator bij Genemuiden. Doordat Genemuiden een samenwerking heeft met PEC Zwolle m.b.t. de jeugd, ben ik indirect betrokken met de club. Zo nu en dan zit ik ook nog op de tribune bij PEC, want supporter dat ben ik nog steeds.”