Johnny Rep

Interviewdatum: 21 december 2019

Goudhaantje aan de Ceintuurbaan

Hij had als bijnaam Goudhaantje en dat was natuurlijk niet voor niets. Een speler die bijna alles gewonnen had wat er als speler te winnen viel en daarnaast een levensgenieter pur sang. De speler in kwestie is Johnny Rep (68), die in de nadagen van zijn carrière nog een seizoen aan de Ceintuurbaan voetbalde. 

 

Na het seizoen ’82-’83 moest Rep, wegens belastingtoestanden, vertrekken bij de Franse club Saint-Étienne. Eerste keus was een terugkeer naar Ajax, maar dat zat er niet in. “Feyenoord en PEC Zwolle ’82 hadden toen interesse in mij. Echter had Feyenoord het geld niet, in tegenstelling tot PEC waar Marten Eibrink de baas was. Achteraf heb ik geen spijt gehad van de keuze voor Zwolle. Het was niet altijd leuk om ruim 300 km op een dag te rijden van huis naar Zwolle en weer terug, maar het leuke elftal dat we hadden compenseerde een hoop. Samen met Gerrit Visscher en Alex Booy vormden we een goed middenveld en in het veld kon ik altijd Rini van Roon goed vinden. Daarnaast was er bij PEC ook een hartstikke leuke bestuurskamer, waar we vaak na de wedstrijd gezellig een borreltje hebben gedaan. Bij de winterstop stonden we dat seizoen zelfs vierde op de ranglijst, helaas ging het daarna hard naar beneden.”

 

In het begin van het seizoen ’84-’85 maakte Rep deze keer wel de overstap naar Feyenoord. Dit om nog een laatste poging te wagen het Nederlands Elftal te halen. “Achteraf heb ik wel spijt gehad van deze keuze. Ik had het gewoon hartstikke goed naar mijn zin in Zwolle. Daarnaast had ik met Kees Rijvers als bondscoach geen kans om mijn doel nog te halen, een plekje in het Nederlands Elftal zat er dus eigenlijk bij voorbaat al niet meer in. Toch was dit niet de voornaamste reden om zo snel alweer uit Zwolle te vertrekken. Na de komst van Co Adriaanse veranderden er namelijk een hoop dingen. Het klikte gewoon niet tussen mij en Adriaanse. Ik denk dat ik ook niet zo 1-2-3 de keuze had gemaakt om te vertrekken als Cor Brom nog trainer was geweest. Adriaanse wilde bijvoorbeeld dat ik altijd met de spelersbus mee ging naar uitwedstrijden. Zo ook bij de eerste uitwedstrijd naar Heerenveen. Hij wilde dat ik eerst naar Zwolle reed, dan met de bus naar Heerenveen, dan met de bus weer naar Zwolle en dan weer van Zwolle naar huis. Daar was ik het mee oneens, ik wilde met de auto gewoon via de Afsluitdijk naar Heerenveen rijden. Om dit soort dingen werd de band tussen mij en de trainer steeds minder. Uiteindelijk heb ik maar drie weken met hem bij PEC mee gemaakt, daarna ben ik naar Feyenoord gegaan.”

 

Na zijn actieve voetbalcarrière wilde Rep zelf trainer worden. Dit avontuur kwam echter niet verder dan clubs op amateurniveau. “Ik heb destijds de fout gemaakt om niet bij Ajax, maar bij AZ stage te lopen. Als je wilt slagen als trainer kan je beter bij een grote club stage gelopen hebben. Desondanks heb ik als trainer een leuke tijd gehad. Zo was ik een aantal jaar trainer op Texel, als ik daar tegenwoordig nog langskom voel ik me nog steeds thuis. Daarnaast heb ik op Texel mijn eigen fietstoertocht. Het opgehaalde geld van deze tocht komt allemaal ten goede aan Het Tesselhuus. Dit is een aangepast vakantiehuis op Texel voor kinderen en volwassenen met een ernstige lichamelijke handicap, een hartstikke mooi initiatief vind ik het dus!”