Oostelijk Elftal

De beste spelers uit Overijssel en Gelderland

Het Elftal

Een elftal met de beste voetballers uit Gelderland en Overijssel. Zo kan het Oostelijk elftal het best omschreven worden. Met dit elftal werd het oostelijk district van de Nederlandse voetbalbond vertegenwoordigd in regionale en internationale wedstrijden.

Aan populariteit had het elftal niets te klagen, want zowel bij het publiek als bij de spelers waren de wedstrijden in trek. Voor de P.E.C.-spelers was het vanzelfsprekend een hele eer als ze hiervoor werden gekozen.

Enkele P.E.C.-spelers die werden verkozen met een plek in het Oostelijk Elftal zijn als volgt: Koos Veterman, Eef Admiraal, Anton Schurink, Barend de Groot, Frits Kuijer, Jos de Bont, Jan Manni, Lourents van der Bend, Huub Pallandt, Lulof Heetjans, Frans Tausch en Harry van der Vegte.

De tegenstanders van het Oostelijk Elftal verschilden erg. Enkele voorbeelden van tegenstanders en de daar bijbehorende opstellingen waren als volgt:

  • 16 november 1930 te Leeuwarden tegen het Noordelijk Elftal.

Opstelling: V. Wezel (Tubantia), Horsten (Vitesse), Admiraal (P.E.C.), Veldkamp (Enschede), Kuijer (P.E.C.), P. Bakker (Z.A.C.), Elfring (Robur et Velocitas), J. de Kreek (Go-Ahead), Kluin (A.G.O.V.V.), Frölich (Enschede) en Schipper Jr (Heracles). Reserves: De Bont (P.E.C.), Hagels (Enschede) en Manni (P.E.C.).

  • 7 april 1935 te Enschede tegen een combinatie van de Eersteklassers Enschede en Enschedese Boys.

Opstelling: De Bont (P.E.C.), Derboven Jr, (Z.A.C.), Koldewijn (Heracles), Schippers (Heracles), Kuijer (P.E.C.), Van der Bend (P.E.C.), Nagels (Enschede), Entjes (Heracles), Schuijt (Z.A.C.), Bakhuys (Z.A.C.) en Manni (P.E.C.)

  • 11 januari 1936 te Deventer (terrein Go-Ahead) om half acht ’s avonds tegen Haarlem.

Opstelling: Gidding (S.C.H.), Goldenbelt (Go-Ahead), Schipper (Heracles), Kuijer (P.E.C.), Roelofs (Go-Ahead), Nagels (Enschede), Pallandt (P.E.C.), Muizenbelt (Borne), Koopman (Go-Ahead) en De Vries (Go-Ahead). Reserves: Drost (Z.A.C.), Derboven (Z.A.C.) en Ten Oever (Quick).

  • 15 mei 1938 te Venlo tegen het Limburgsch Elftal

Opstelling: V.d. Vegte (P.E.C.), Cuyten (N.E.C.), Ten Cate (Tubantia), Ricken (Vitesse), Möhring (Enschede), Tausch (P.E.C.), Nagels (Enschede), Visser (Tubantia), Heetjans (Tubantia), Analbers (Hengelo) en Gerritsen (Enschede). Reserves: Kruger (Tubantia), Wicherink (Enschede) en Lodensteyn (N.E.C.).

West-Duitsland

Op onderstaande foto is het Oostelijk Elftal te zien, voorafgaand aan de jaarlijkse wedstrijd tegen West-Duitsland te Düsseldorf (3 maart 1935).  Uiteindelijk zal de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel eindigen.

Staand vlnr: Horsten (Vitesse), L. van Boven (Z.A.C.), Bakhuys (Z.A.C.), Entjes (Heracles), Frits Kuijer (P.E.C.), Lourents van der Bend (P.E.C.), Schipper (Heracles), Schuit (Z.A.C.) en Nagels (Enschede). Onder vlnr: De Vries (Go-Ahead), Halle (Go-Ahead) en Koldewijn (Heracles). De reserves bij deze wedstrijd waren als volgt: Hagels (Enschede), Jochems (Wageningen), De Bont (P.E.C.), Muizebelt (Borne) en Freeze (Heracles).

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen het Oostelijk Elftal en West Duitsland, werd er in 1936 teruggeblikt op de wedstrijd van het jaar ervoor. De krant wist er het volgende over te melden: “Het vorig jaar werd te Düsseldorf gelijk gespeeld en de lange en droevige reeks van nederlagen eindelijk onderbroken. Dit succes was voornamelijk te danken aan Leo Halle, de internationale doelverdediger, die tallooze schoten onschadelijk maakte. Ook Bakhuis, die toen voor Z.A.C. uitkwam, was van de partij en deze deed in de voorhoede zeer goed werk. Over het algemeen werd het spel der Oostelijke Nederlanders zeer voldoende genoemd en het gelijke spel op vreemd terrein (en welk een terrein) kon de onzen als een succes worden aangerekend. Dit gelijk spel nu, wij zeiden het reeds, heeft weer vertrouwen gegeven en de hoop op betere resultaten, in de komende wedstrijden, doen herleven.

De stand der wedstrijden tot op heden gespeeld is:

Oost-Nederland: 25 wedstrijden, zeven keer winst, vier keer gelijk, 14 keer verloren, 18 punten, 37 doelpunten voor en 66 doelpunten tegen.