Tegen de amateurs van Blerick

13 november 1983

Keepersprobleem

13 november 1983. Een dag die ze in het Limburgse Blerick niet snel zullen vergeten. Die desbetreffende zondagmiddag nam de plaatselijke trots het in het bekertoernooi namelijk op tegen PEC Zwolle ’82. Een feest an sich, maar het zou alleen nog maar mooier worden voor de amateurvereniging.

De eerste problemen aan Zwolse zijde deden zich de dag ervoor al aan. Reservedoelman Jan de Boer lag met 40 graden koorts op bed. Normaliter zou dat makkelijk op te vangen zijn, maar liet het nou net het geval zijn dat eerste doelman Piet Schrijvers zich met het Nederlands Elftal voorbereidde op de interland tegen Spanje en dat de andere reservedoelman Arnoud van Der Eijk onlangs zijn enkel had gebroken. Manager Henk van Ginkel zag geen andere optie dan naar Zeist te bellen met het verzoek om Schrijvers alsnog in te mogen zetten. Jan Huybregts, competitieleider, leek wel mee te willen in het verzoek van PEC, maar bondscoach Kees Rijvers was onverbiddelijk. Schrijvers mocht met de club mee afreizen naar Limburg, maar moest derhalve op de bank plaatsnemen. Hierdoor verscheen de destijds zeventienjarige Gert Abma aan de aftrap. De bijna twintig jaar oudere Schrijvers meldde hier na afloop het volgende over: “Het jongetje dat mijn plaats innam, kunnen ze moeilijk de schuld geven. Hij heeft het goed gedaan. Maar voor het merendeel van de rest van de ploeg heb ik geen goed woord over. Het heeft puur aan de instelling gelegen dat we nu uitgeschakeld zijn. Je proefde het voor de wedstrijd al. Zo’n sfeertje van: Blerick, wat moeten we daar gaan doen?”

Wedstrijdverloop

Uit de woorden van Schrijvers is het al op te maken, maar PEC Zwolle ’82 zou uiteindelijk met 2-1 verliezen. Ondanks de afwezigheid van Jan de Boer, Klaas Drost, Peter van der Hengst en Alex Kamstra, vonden er weinig wijzingen plaats in het elftal. Zo verschenen onder andere oud-internationals Cees van Kooten en Johnny Rep ‘gewoon’ aan de aftrap. Of onderschatting inderdaad de boosdoener is, staat vanzelfsprekend niet vast. Desondanks begonnen de Zwollenaren niet goed aan de wedstrijd. Al na 5 minuten maakte Hans Mewiss het openingsdoelpunt en werd duidelijk dat Zwolle de overwinning niet zomaar cadeau zou krijgen. Dat bleek ook wel aan het wedstrijdbeeld, waarbij Blerick door middel van vlijmscherpe counters de gevaarlijkste kansen kreeg. Dat PEC Zwolle niet aan scoren toe kwam, was echter ook een groot verdienste van doelman John Cordang. Toch moest hij vlak na rust zijn meerdere erkennen. Een vrije trap werd bij de tweede paal onhoudbaar binnengekopt door Cees van Kooten. Dat de score vervolgens niet werd uitgebreid hadden de Zwolse profs volledig aan zichzelf te wijten. Kansen waren er genoeg, maar hier werd door de voorhoede onzorgvuldig mee omgegaan. Het gezegde ‘als je hem zelf niet maakt, doet de tegenstander het wel’ kon vervolgens weer toegepast worden. Ondanks de vele kansen voor PEC was het namelijk Blerick dat voor de tweede keer op voorsprong kwam. Na miscommunicatie tussen Gert Abma en Gerard van Moorst kon Leo Cordang vijf minuten voor tijd de winnende scoren. Zo konden de amateurs van Blerick, die in verband met een cameraploeg met geïmproviseerde plakrugnummers speelden, zich opmaken voor de volgende ronde.

Vanzelfsprekend was naast Piet Schrijvers ook Marten Eibrink niet te spreken over de wedstrijd in Noord-Limburg. Als straf kregen alle spelers van de A-selectie een geldboete van 500 gulden opgelegd.

Beelden

Beelden van deze wedstrijd en de warming-up (let ook vooral even op de geweldige trainingskleding) zijn te zien via: https://www.youtube.com/watch?v=Z6-GkcdVJjs

De gebruikte foto’s zijn daarnaast afkomstig van de Facebookgroep Voetbalelftallen Venlo en Omgeving