Rotterdamse tramkaart

Feyenoord - PEC Zwolle (29-11-1981)

"PEC Zwolle heeft een wonder nodig"

In ‘Uit het archief’ wordt er iedere keer aan de hand van een item uit het PEC in the days archief teruggeblikt op het verleden van de club. Deze keer: een Rotterdamse tramkaart uit 1981.

In één wedstrijd vijf keer scoren in De Kuip. Het lukte PEC Zwolle twee keer in de clubgeschiedenis. Natuurlijk zal menig supporter de legendarische bekerfinale van 2014 zich nog voor de geest kunnen halen, maar voor de eerste keer moeten we toch wat verder terug in de tijd. Naar 1981 om precies te zijn.

Op 29 november neemt PEC het dat jaar op tegen Feyenoord. Tot aan de negenenzestigste minuut lijkt er die wedstrijd eigenlijk geen vuiltje aan de lucht voor de thuisclub. Zojuist heeft Josef Kaczor de Rotterdammers naar een 4-1 voorsprong geschoten en iedereen gaat er eigenlijk vanuit dat het een gespeelde wedstrijd is. Zo ook de commentator van dienst: “PEC Zwolle dat een kansloze wedstrijd speelt, tenzij er een wonder gebeurt. Ik zie het niet gebeuren”. Toch ligt nog geen minuut na de kopbal van Kaczor de bal alweer in het netje. Dit keer aan de andere kant van het veld welteverstaan. Ron Jans is, na een lachwekkende fout van Joop Hiele, de maker ervan. Niet voor het laatst die middag, want ook de 4-3 zou op naam komen van Jans. Een krankzinnig einde van de wedstrijd lijkt in de maak, maar in de 84e minuut kan het publiek toch weer rustig ademhalen. Andrej Jeliazkov scoort de 5-3 en lijkt de wedstrijd in het slot te gooien. Dit gevoel verdwijnt echter snel als het wederom Ron Jans is die drie minuten later een vrije trap strak in de linker kruising knalt. Vervolgens is het Alex Booij die, na een mislukte buitenspelval, in de blessure tijd ook nog de gelijkmaker binnentikt. Een krankzinnig slot van de wedstrijd, waarbij vooral de Rotterdamse defensie bij zichzelf te rade mocht gaan hoe dit had kunnen gebeuren.

Onderstaande tramkaart hing, net zoals bij alle andere speelrondes, in een RET tram om de eerstvolgende wedstrijd aan te kondigen.

Benieuwd naar de samenvatting van deze wedstrijd, klik dan hier.