Zwolle 750 jaar shirt

9 augustus 1980

Stadsjubileum

In ‘Uit het archief’ wordt er iedere keer aan de hand van een item uit het PEC in the days archief teruggeblikt op het verleden van de club. Deze keer: het Zwolle 750 jaar shirt.

Ter gelegenheid van het 750-jarige bestaan van Zwolle werden er verschillende activiteiten georganiseerd in de stad. Optochten, koninklijk bezoek en… een jubileumwedstrijd tegen het Engelse Ipswich Town! Speciaal voor deze wedstrijd werd er naast een spectaculaire tegenstander nog meer gedaan om een extra accent aan de Zwolse jubileumviering te geven. De spelers zouden, zo werd er een paar dagen van tevoren aangekondigd in de krant, geheel in het wit aantreden met op de borst de bekende aanduiding Zwolle 750. Daarnaast zou er achterop het shirt naast de rugnummers ook de spelersnamen zichtbaar zijn. Iets wat nog nooit eerder was gedaan in de geschiedenis van PEC; een uniek shirt tot gevolg.

De wedstrijd

In de namiddag van zaterdag 9 augustus 1980 zaten zo’n 4500 toeschouwers op de tribune om te kijken naar de erewedstrijd ter gelegenheid van het Zwolse stadsjubileum. Uiteindelijk trok Ipswich Town – dat het jaar ervoor nog derde werd in de hoogste Engelse competitie – aan het langste eind, maar de winnaar van de dag waren de toeschouwers. In totaal zouden er namelijk acht doelpunten vallen.

De eerste helft bood PEC Zwolle vanaf het begin flinke tegenstand. Iets wat toch voor verrassing zorgde aan Engelse kant. Het felle begin werd vervolgens verzilverd in de 32e minuut. Na een splijtende pass van Alex Booij kon Peter van der Hengst het openingsdoelpunt maken. Het leek alsof Ipswich het tegendoelpunt nodig had om wakker te worden, want nog geen vijf minuten later wist centrale middenvelder John Wark met een harde kopbal de gelijkmaker te maken. Ondanks de sterke eerste helft leek het erop dat PEC alsnog met een achterstand de rust in zou gaan, maar Frans Thijssen wist vlak voor het doel de bal nog over te wippen.

Na de rust ging PEC weer vrolijk verder, waar het in de eerste helft mee was begonnen: aanvallen. Iets wat al snel resulteerde in een grote kans voor Koko Hoekstra, maar door getwijfel kon de centrumspits niet profiteren van verwarring bij doelman Paul Cooper. Wederom leken de Engelsen dit nodig te hebben om weer wakker geschud te worden, want veerkracht was het antwoord op de kans van Hoekstra. Ipswich Town liet zien waarom het een topclub in Engeland was en wierp de Zwollenaren ver terug op eigen helft. PEC hield echter stand, waar voornamelijk de jonge Gerard van Moorst en ervaren Rinus Israël een grote rol in speelden. Nadat de Engelse storm weer even was gaan liggen, begon PEC weer met aanvallen. Via Ron Jans en Johnny Frandsen kwam het er bekwaam uit, waarna verdediger Steve McGall de zaak met een terugspeelbal dacht op te kunnen lossen. Maar tot zijn ontsteltenis verdween de bal achter zijn eigen doelman en zorgde hij ervoor dat PEC weer op op een 2-1 voorsprong kwam. Net zoals bij voorgaande doelpunten gooide Ipswich er gelijk schepje bovenop. Uitgerekend de onfortuinlijke McGall wist persoonlijke revanche te nemen en scoorde andermaal de gelijkmaker. Ron Jans kwam nog dichtbij met een schot op de paal, maar na knap combinatiewerk tussen Mariner, O’Callaghan en Gates schoot laatstgenoemde Ipswich Town voor het eerst op voorsprong. Nog in dezelfde minuut was het echter PEC Zwolle dat ook weer wist te scoren, want Peter van der Hengst wist een pass van Johnny Frandsen te verzilveren. Het leek er vervolgens op dat Ipswich de laatste oefenwedstrijd op Nederlandse bodem winnend te willen afsluiten, want andermaal werd er een schepje bovenop gedaan. Inmiddels waren er aan Zwolse kant enkele wissels doorgevoerd die het spel niet ten goede waren gekomen, waardoor Butcher in de 75e minuut kon scoren. Vijf minuten later kon Paul Mariner in zijn eentje het veld oversteken en zo Ad Raven verschalken.

Bommelding

Ruim veertig jaar later kunnen we concluderen dat de jubileumwedstrijd één van de mooiste shirts uit de geschiedenis van PEC heeft opgeleverd. Toch was niet iedereen blij met alle festiviteiten die bij het jubileum kwamen kijken. Zo ontdekte een conducteur tijdens zijn ronde door de trein, die inmiddels vanuit Vlissingen gearriveerd was in Zwolle, een onbemande weekendtas. Eenmaal dichterbij de tas hoorde hij een tikkend geluid, waarna hij de tas op een leeg stuk perron zette. De EOD zorgde er vervolgens voor dat dat bom rond twee uur ’s nachts tot ontploffing werd gebracht. Hierdoor vielen er gelukkig geen slachtoffers. Uiteindelijk eiste enkele dagen later een onbekende groep genaamd ‘Revolte 78’ de verantwoordelijkheid op. Zij hadden de bom uit protest tegen de in hun ogen enorme geldverspilling van anderhalf miljoen gulden ter behoefte aan Zwolle 750 geplaatst.