Van PEC naar PEC Zwolle

Periode: 1971 - 1977

Promotie

De uitwedstrijd tegen FC Eindhoven was er eentje met grote belangen. In een onderling duel met de concurrent kon de tweede plek van het seizoen 1970-1971, die ook recht gaf op promotie, veiliggesteld worden. Ondanks de vele supporters die meereisden richting Brabant, ging de wedstrijd met 3-2 verloren. De teleurstelling bij alles en iedereen die PEC een warm hart toedraagt was vervolgens groot. Met nog twee wedstrijden te gaan lijkt het kampioenschap verspeeld. Als de spelers allemaal al in de kleedkamer zitten en de sfeer alles weg had van een rouwstemming, kwam er toch nog goed nieuws. De concurrentie had ook punten laten liggen, waardoor PEC alsnog de tweede plek veilig heeft weten te stellen. De gehele terugreis werd er zowel door de spelers als door de supporters in de trein gefeest. Naast de promotie naar de Eerste Divisie kwam er voor de PEC-supporters nog meer heugelijk nieuws. De nieuwe voorzitter Wim van der Wal maakte bekend dat PEC vanaf het nieuwe seizoen verder zal gaan onder de naam PEC Zwolle.

Wereldsolo

PEC Zwolle speelde de seizoenen na de promotie voornamelijk om promotie naar het hoogste niveau in Nederland. Ondanks verschillende periodetitels en nacompetitiewedstrijden, greep PEC Zwolle hier telkens naast. Het zijn daarom vooral de bekerwedstrijden welke de PEC Zwolle-supporter niet snel zouden vergeten. Zo nam PEC Zwolle in 1972 het op tegen het ‘gouden’ Ajax. In stadion De Meer wist PEC Zwolle zich knap terug te knokken tot 3-3, maar daarna liep de score snel op. Met onder andere een jonge Johan Cruijff wist Ajax uiteindelijk met 8-3 te winnen. Het daaropvolgende seizoen werd er wederom gespeeld tegen een topclub in het bekertoernooi. In het uitverkochte stadion, met een pas gebouwde Berkumtribune, werd er voor het oog van ruim 13.500 toeschouwers verloren van Feyenoord.

Het was in 1976 toen, na de bekerfinale van 1928, het tweede ‘bekersucces’ een feit werd. In de kwartfinale nam PEC Zwolle het op tegen Ajax. Net zoals vier jaar eerder, maar deze keer zonder spelers als Cruijff, Swart, Neeskens en Keizer. Ondanks dat er bij Ajax veel grote namen waren vertrokken, was dit nog steeds de torenhoge favoriet om door te gaan naar de halve finale. De wedstrijd verliep echter totaal anders. Na een intikker van Yuri Banhoffer, een geweldige solo van Klaas Drost en een gescoorde penalty door doelman Peter Gerards wordt Ajax met 3-0 afgedroogd.

Bekerfinale

Na de legendarische bekerwedstrijd tegen Ajax, vloog PEC Zwolle er de volgende ronde uit tegen eredivisieclub Roda JC. Desondanks maakte het Nederlandse voetbalpubliek voor het eerst kennis met de opkomst van PEC Zwolle. Iets was een jaar later helemaal duidelijk werd. Na een geweldige bekercampagne bereikt PEC Zwolle voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de bekerfinale. In overleg met provinciegenoot FC Twente ’65, de andere finalist, werd besloten om niet in de Rotterdamse Kuip te gaan spelen, maar in het Goffertstadion te Nijmegen. Op 19 mei 1977 vertrokken tientallen bussen vanuit Zwolle naar Nijmegen. In een uitverkocht stadion, met ruim 29.000 toeschouwers, kwam PEC Zwolle zelfs op voorsprong. Het doelpunt van Yuri Banhoffer werd echter door scheidsrechter Cees de Bruin afgekeurd. Volgens hem zou Koko Hoekstra een hinderlijke overtreding hebben gemaakt, een beslissing welke nog steeds voer is voor discussie. De daaropvolgende minuten werd er niet gescoord, waardoor de verlenging een feit was. Hierin zou Twente uiteindelijk drie keer scoren, waardoor PEC Zwolle zich haar meerdere moest laten kennen. De spelers en supporters kunnen desalniettemin met opgeheven hoofd terug naar Zwolle.

Wetenswaardigheden

Fotografen

Een leuke anekdote van oud-fotograaf Jan Drost over de bekwedstrijd tegen Ajax in 1976. ,,Voor de aftrap zaten alle fotografen af te wachten naar welke kant Ajax zou gaan spelen, want met een 6 bij 6 camera kon de afstand niet te groot zijn.” In tegenstelling tot de andere fotografen vertrok Jan Drost als enige naar de andere kant en ging achter het doel van Piet Schrijvers zitten. Dit tot vermaak van het publiek. ,,Terwijl ik langs het veld naar de andere kant liep, werd ik door veel supporters uitgelachen. Ik zou volgens hen wel heel optimistisch zijn. Toch verliep de wedstrijd heel anders en stond er na afloop een 3-0 eindstand op het scorebord.”

Schulden

Doordat de bankdirecteur Jan Willem van der Wal zowel penningmeester van PEC was als voorzitter van de Zwolse Investerings-Sociëteit (ZIS), was hij tegelijkertijd de belangrijkste financier en schuldeiser van de club. Hierdoor hebben de overige bestuursleden geen zicht op de geldzaken van de PEC. Het kwam Van der Wal op kritiek te staan, maar hij duldde op zijn beurt geen tegenspraak. Uiteindelijk stappen voorzitter Ten Doesschate en de bestuursleden De Rijke, Blom en Loos op. Zij wilden geen verantwoordelijkheid nemen voor iets waar ze geen zicht op hebben. Het beleid van Van der Wal zou, zo bleek later, de club in grote financiële problemen brengen.

Atletiek afscheiding

In 1974 splitste de atletiekafdeling zich af van de vereniging. De voetbalclub behield hierbij de naam ‘PEC Zwolle’, maar de atletiekvereniging ging verder als ‘AV PEC 1910’.