Wederom eerste klasser

Periode: 1945 - 1955

Griezelen

Tot 1946 wist P.E.C. zich te handhaven in de Eerste Klasse. Twee jaar later werd de club alweer kampioen, maar de promotiewedstrijden waren P.E.C. te machtig en zo zat de Eerste Klasse er nog niet in. Iets wat tijdens het eerste halfjaar van het seizoen 1949-1950 onhaalbaar leek. Op sportief gebied ging het slecht met de club. Dit wordt ook duidelijk aan de woorden van, destijds erelid van de club, Dhr. Kievit. ,,De eerste helft was voor ons, buiten de stad, om van te griezelen. Met angst en vrees zette je ’s zondagsavonds de radio maar aan, want je had niet de moed om zelf maar te gaan kijken.” Gelukkig ging het de tweede seizoenshelft een stuk beter met de ploeg. Uiteindelijk werd hierdoor nog een vijfde plek op de ranglijst behaald.

Betaald voetbal

Toen bleek dat de KNVB niet bereid was om betaald voetbal te organiseren in Nederland, werd op 20 december 1953 de NBVB opgericht. Deze bond, staand voor Nederlandse Beroeps Voetbal Bond, wilde dat voetballers betaald zouden krijgen voor hun verdiensten. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten met de KNVB. Verenigingen konden een proflicentie aanvragen, mits zij in de Eerste Klasse speelden, een bankgarantie hadden van 50.000 gulden en een waardige accommodatie tot de beschikking hadden.

Op dat moment speelde P.E.C. echter nog in de Tweede Klasse, waardoor betaald voetbal er niet in zat. Het seizoen 1954-1955 bracht daar verandering in. In tweeëntwintig wedstrijden wist P.E.C. er negentien te winnen, waardoor een totaal puntenaantal van achtendertig werd behaald. Het winnende team kreeg destijds nog 2 punten, in plaats van de drie punten van tegenwoordig. Met deze achtendertig punten eindigde P.E.C. bovenaan de ranglijst en promoveerde de club naar de Eerste Klasse.

Wetenswaardigheden

Het clublied van P.E.C. (door H. de Graaf)

Linksbuiten als doelman

Door het plotselinge vertrek van Harry van der Vegte kampte P.E.C. met een keepersprobleem. De van origine linksbuiten Wim Overmars werd hierom aangewezen als doelman. Hij deed het nog verdienstelijk ook en was zelfs onderdeel van het kampioenselftal in 1951-1952.

Kampioenselftallen

1947-1948 (Kampioen 2e klasse B)

Harry van der Vegte, Wim van der Vegt, Frits Drost, Wim Kieft, Dick Scholder, Henk Zoomers, Jan Reiziger, Gé Maalstee, Cornelis Mulder, Wim Overmars en Johan Drost. De trainer dit seizoen was Benjamin Burley.

1951-1951 (Kampioen 2e klasse A)

Wim Overmars, Wim Burgers, Jan Tielbaard, Benny Nijboer, Nico Laan, Henk van der Haar, Jan Horst, Gerrit Voges, Cornelis Mulder, Jan Reiziger en Joop Schuman. De trainer dit seizoen was Jan de Roos.

1954-1955 (Kampioen 2e klasse A)

Hans van Rotterdam, Harry Kornelis, Henk Zoomers, Dorus Schotman, Jan Tielbaard, Benny Nijboer, Jan Horst, Thijs van der Graaf, Jan Westerbeek, Dries Jans en Joop Schuman. De trainer dit seizoen was Jan van Asten.

Zwols elftal

Ondanks de grote rivaliteit tussen P.E.C., Z.A.C. en Zwolsche Boys werd er enige tijd ook nog een zogeheten ‘Zwols Elftal’ samengesteld. Dat de rivaliteit meer speelde in de harten van bestuurders en supporters, bleek wel uit de wedstrijd van 7 april 1947. Op die dag won een prachtig op elkaar ingespeeld elftal met 5-0 van het Engelse Colchester United.

De Zwolse afvaardiging bestond uit de volgende namen: Henk Bartels (official), Harry van der Vegte (P.E.C.), Willem van der Vegt (P.E.C.), Daniël van Heerde (Zwolsche Boys), Wim Kieft (P.E.C.), Dick Schodler (P.E.C.), Piet Backers II (Z.A.C.), Chris Meekers (Z.A.C.), Jan Hendriksen Sr. (Zwolsche Boys), Willem van der Weg (Zwolsche Boys), Jan de Vries (Zwolsche Boys), Arend Gerrits (Zwolsche Boys), Age Brouwer (Z.A.C.), Jo van Marle (Z.A.C.) en Lammert Thijssen.